VIKTIGT INLÄGG: HUND I BIL


2016-06-23 @ 16:04:24
Det skrivs mycket om detta varje sommar, vissa tycker det är tjatigt att se det överallt, men eftersom det fortfarande räddas djur (och barn) ur varma bilar varenda sommar så är det uppenbarligen nödvändigt. Tänkte dela med mig av lite information om detta!

Nu har det verkligen börjat bli riktig sommarvärme, där jag bor (och jag vet att det är på fler ställen i vårat avlånga land) har det varit så mycket sol och hetta att det är bevattningsförbud då vattennivån i sjön där vi tar vårat vatten ifrån är oroväckande låga. Folk går i tunna kläder och svettas som grisar, så hett är det definitivt. Och alla som har hoppat in i en bil som stått i solen under sommaren vet att det är ganska plågsamt, eller hur? Föreställ er då att sitta i en bil med tjocka byxor, dunjacka, halsduk och pälsmössa, hemskt ju? Tänk er även att eran kropp inte har förmågan att reglera värme automatiskt, utan ni måste flämta för att blodet ska kylas ner av luften via tungan. Men desto varmare det blir i bilen, desto sämre kan ni kyla ner er genom flämtande, istället får det motsatt effekt då luften är så varm, och eran kropp överhettas snabbare desto mer ni panikslaget försöker kyla er. Visst låter det fruktansvärt? Så är det för en hund som lämnas i en varm bil, även om du ställer den i skuggan så blir det varmt, och då solen rör sig snabbt kan det gå fort från skugga till stekhet sol vilket kan bli direkt livshotande.

Lämna aldrig ett djur i bilen, men om du absolut måste så gör det max några minuter och se till att veva ner båda bakrutorna och en framruta. Många tror att det räcker med att veva ner framrutorna lite grann, men sitter hunden längre bak så når aldrig luften den då utan går bara rakt igenom där fram, genom att veva ner båda bak och ena fram så skapar du ett korsdrag. Jag rekommenderar er dock till att ALDRIG lämna djur eller barn i bilen på sommaren!! En bra idé för djurägare är att sätta en termometer på insidan utav bakrutan eller ett fönster (beroende på var djuret sitter), på så sätt blir det lättare för allmänheten att bedöma hur akut det är. Ett annat alternativ är att sätta en lapp i fönstret/bakrutan och skriva till exempel "Ring mig om du är orolig för min hund på nummer 07********", så att folk enkelt kan kontakta dig vid oro eller direkt akuta situationer.



Så vad gör du om du ser ett djur eller barn i en varm bil? Här är vad polisen vill att du ska göra:
1. Känn efter om bildörren är öppen
2. Kontakta polisen (112 om du anser att det är akut, annars 114 14)
3. Notera registreringsnummer
4. Notera klockslag och tidpunkter
5. Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses
6. I nödfall krossa rutan

En bra idé är att ta fram mobilen och filma ett kort klipp på registreringsnummer, hela bilen (så man ser lufttillförsel osv) samt djuret. Detta kan vara bra att ha så man kan visa polisen om man blir tvungen att krossa rutan innan dom hinner fram. Det kan även vara bra att, om möjligt, ta hjälp från ytterliggare en person som kan bedömma djurets tillstånd och stödja det du säger.


OM DU ÄR OSÄKER PÅ OM LÄGET ÄR AKUT:
Hunden försöker hitta skugga: Risk för att hunden är eller är på väg att bli överhettad.
Hunden är panikslagen och kämpar: När kroppsaktiviteten ökar kan kroppstemperaturen snabbt stiga.
Imma på insidan av rutorna: Luftfuktigheten är 100%, hunden kan inte sänka eller motverka höjning av kroppstemperaturen. AKUT!
Hunden verkar apatisk eller är omtöcknad/medvetslös: Kroppstemperaturen är med största sannolikhet livshotade hög. AKUT!
Tecken på värmeslag: hässjning (flämtningar), dregling, feber, torra och röda slemhinnor, hög puls. I allvarliga fall andningssvårgheter, kräkningar och koma.


VAD GÖR DU NÄR DU FÅTT UT HUNDEN UR BILEN?
►Lägg den i skugga
►Blöt handdukar/filtar med lagom kallt vatten (cirka 20 grader) och lägg på hunden. Viktigt att INTE använda för kallt vatten eller is då hunden istället kan få undertemp. Finns inga handdukar/filtar i närheten så blöt hunden direkt på kroppen.
►Erbjud den vatten att dricka men tvinga ej i den. Detta vatten får inte heller vara iskallt.
►Ta ALLTID hunden till en veterinär, även om det återhämtar sig på plats.



Källor: Agria.se , hittadjur.se , skk.se , aftonbladet.se
Bildkälla bild 1: google.se
Bildkälla bild 2: skk.se
 
 






Kommentarer



NAMN:
Kom ihåg mig?

E-MAIL: (publiceras ej)


URL:


DIN KOMMENTAR:






























Trackback